Inte alla vet att boken ”Aldrig ensam, alltid ensam” om samtalen med Göran Persson, skriven av Erik Fichtelius, är producerad med MindManager som skrivhjälpmedel. Denna bok är baserad på 8 års intevjuer med Göran persson och sedan sammanställd och redigerad med MindManager.
MindManager är ett utmärkt program för att skriva böcker i. Har du ett eget bok-projekt blir MindManager en bra hjälp. Även om man inte använder alla projekt-funktioner som finns i Mindmanager för sitt bok-projekt så är MindManager en god hjälp. Nedan några tips om hur man lyckas med sitt bok-projekt.
Bakgrund
För att skriva en bok behöver man bl.a. Språkkunskap, Inspiration och Disciplin. Det som inte många tänker på är att för att lyckas med ett bok-projekt så är Disciplin den viktigaste egenskapen.
- Har du Språkkunskap och Disciplin men inte Inspiration kommer det bli en bok. Inspiration skulle kanske göra den bättre men det blir i varjefall en bok
- Har du Inspiration och Disciplin men inte Språkkunskap så kommer det bli en intressant text. Kanske svårläst eller grammatiskt fel, men det går att rätta till
- Har du Språkkunskap och Inspiration men inte Disciplin kan du få fram den mest fantastiska bok…i huvudet, men det kommer inte materialisera sig en bok i pappersform, i varje fall inte inom den tid du tänkt dig. Här tror jag många befinner sig.
På grund av detta handlar de första av mina tips om disciplin.
Många av livets aktiviteter kräver en ritual för att de skall bli av. En ritual som berättar för din hjärna att det är dags och gör aktiviteten till en rutin och därmed en vana.
Detta gäller om du använder tandtråd innan du går till sängs. Att du motionerar en viss tid eller på en viss crosstrainer på gymmet. Känslan du får när du plockar fram din favoritpenna o.s.v. Att upprätta en rutin är speciellt viktigt om du skriver på samma dator som du har till annat än att skriva på.
Oavsett vilken rutin du använder kommer du lära din hjärna när det är dags att börja skriva.
Har du ett program (t.ex. MindManager) där du kan organisera dina texter spelar det egentligen ingen roll vad eller i vilken ordning du skriver, bara du skriver varje dag.
Lova dig själv att du ska skriva i 15 minuter. Eller 10. Eller 5.
Gör tiden så liten att det är smärtfritt för dig. Börja sedan att skriva vad som helst. Om du fortfarande är omotiverad när tiden är ute, gör något annat och var nöjd med det. Min erfarenhet är att efter 5 minuter kommer du att vara igång och håller på att skriva. Om du har ett mål med ditt skrivande kommer hjärnan styra dig rätt även om du inte skriver just det du trodde du skulle börja med.
Använder du MindManager för ditt skrivande så finns en inbyggd timer (View>Timer) som du kan sätta.
När det känns motigt att komma igång har det hjälpt mig att skriva om mitt skrivande. Genom att börja skriva om det får man distans och snart halkar man in på att vilja skriva istället.
I vissa perioder när det är lätt att skriva, avslutar jag istället med att skriva om mitt skrivande. Detta blir ofta inspiration att titta på de dagar det känns motigt och blir samtidigt en ”logg” över hur och när man skriver bäst.
En egen MindManager fil för ditt skrivande fungerar ungefär som en projektmindmap i ett projekt. Du uppdaterar status i ditt skrivprojekt.
På samma sätt som en låt kan göra att du blir motiverad i början av träningen kan du välja en låt för att skriva.
Min erfarenhet när det gäller både träning och att skriva är att låten ska ha rätt tempo. För skrivande tycker jag att låtar utan sång fungerar bäst för att få rätt tempo i skrivandet. Beroende på vad man skriver kan också musik, t.ex. Klassisk musik eller en hårdrocksballad skapa en sinnesstämning för det man vill skriva.
Inspiration finns runt omkring dig. Även om det känns konstigt så börja gå igenom andra texter med ett visst syfte. Det kan vara att du läser inlägg, nyheter, bloggar eller en bok med avsikten ”hur skulle jag ha skrivit det här?”
Plötsligt blir man engagerad i något och hittar en meningsfull vinkling (Denna text kom till på det sättet). Genom att direkt börja skriva detta får du en pusselbit till ditt skrivande och sättet du skrev på kan passa något i det du vill skriva.
I MindManager kan du länka till bra bloggar eller lägga in google sökningar på intressanta begrepp.
En författare behöver inte vara ensam. Genom att använda sociala medier och forum för att hitta likasinnade kan man få hjälp att komma vidare. Ibland kan vetskapen om att andra också fastnar vara tillräckligt för att uppbåda den energi som krävs för att komma loss.
Det finns inget tråkigare är att tappa information som skapats genom inspiration. Även om man kommer ihåg ungefär vad man skrivit är det svårt att återskapa känslan som gjorde att det blev ett flöde och ett fint sammanhang.
Hitta ett system för att backa upp. Både autospar funktion, men också via internet. Oavsett om du använder dropbox eller MindManagers egna molntjänst så kan det vara bra att ha en kopia på internet.
Själv använder jag mindjets molntjänst eftersom jag då kan fortsätta skriva oavsett var jag befinner mig och från vilken dator som helst.