Att mindmappa i grupp är att konkretisera och skapa känslan av att kunskapen och tankarna ”makes sense”. Att var och en delar med sig, skapar ett djup och en större förståelse för den specifika frågeställningen eller ämnet och om man på egen hand upplevt svårigheter att lösa ett problem kan den stimuli man får av gruppdeltagarna få igång en och häva möjlig tankeblockering eller prestationsångest. Med fler deltagare involverade får man insikt utifrån med nya perspektiv. Och detta med hjälp av gruppledare som kan leda gruppen framåt med olika övningar och tankebanor.
Gör man en mindmap med penna och papper kan endast en i taget skriva ner sina idéer och tankar därför är fördelen med en mjukvara såsom MindManager att man kan vara flera stycken som skriver samtidigt. Det gör att man inte blir hindrad av tiden och hinner därför inte glömma av sina idéer. På det viset kan mycket kunskap delas konsekvent plus att man kan vara anonym. För den osäkra deltagaren som annars inte hade delat med sig kan nu känna sig trygg vid värdering av idéerna.
Sammanfattningsvis handlar mindmapping i grupp om att konkretisera idéer och tankar och att lösa problem som hade varit svåra att lösa på egen hand. Den visuella uttrycksformen gör om världens idéer till något spatialt och konkret en slags ”collective sense making”.