Om du någon gång stått inför en stor utmaning eller ett komplext problem, har du säkert upplevt hur stressande det kan vara. Istället för att se problemet som en stimulerande utmaning är det lätt att det blir något vi gör allt för att fly undan.
Vare sig det handlar om stora utmaningar för ditt företag eller små vardagsproblem i ditt liv gäller det att hitta lösningar så man inte fastnar. Som tur är finns det ett ypperligt verktyg för att ta sig an problem på ett roligare och mer effektivt sätt: Mindmapping. Men varför är mindmapping ett bra verktyg för problemlösning? Och hur gör man?
Mind-maps hjälper dig behålla lugnet.
En av de största styrkorna med mindmapping är att det avlastar din hjärna genom att skapa en strukturerad visualisering av dina tankar, dvs inte bara bilder av enskilda tankar och idéer, utan även hur dessa hänger samman logiskt. Vår hjärna är ett fantastiskt verktyg, men faktum är att den inte är särskilt bra på att hålla många saker aktivt i minnet samtidigt. Genom att visualisera våra tankar, kan vi hantera mer komplexa problem utan att vår hjärna kokar över. En bra mindmap gör även problemet begripligt. Matematiker, fysiker och andra vetenskapsmän har i alla tider använt sig av olika sätt att visualisera problem och göra det abstrakta greppbart, från Pytagoras som ritade trianglar i sanden till Einsteins formler och figurer för att förklara relativitetsteorin.
Mind-maps hjälper dig att bryta ner ditt problem i delar och fokusera
Tänk dig att du har en viktig företagspresentation framför dig där du ska presentera en ny idé du brinner för inför dina kollegor. Du har problemet: Hur övertygar jag mina kollegor med en riktigt bra presentation? Du gör en mindmap och spånar kring alla saker som är svårt eller jobbigt med det här problemet. När du väl har delat upp problemet i olika grenar kan du sedan ta en gren i taget och börja leta efter lösningar. En gren kanske handlar om att oron inför att prata inför publik (här kanske några idéer till lösning kan vara att se till att sova ordentligt natten innan, göra 10 minuter mindfulness-övningar innan presentationen för att bli lugn eller kanske välja ut någon i publiken som du vet är på dina sida och låtsas som att du håller föreläsningen enbart för henne/honom?) En annan gren kanske handlar om de bästa verktygen för att underlätta presentationen eller bara göra den roligare (vilka nya presentationsverkyg känner du till? bör du ha minneskort med stödord så att du inte tappar bort dig? ska du ha några andra hjälpmedel som gör det lättare att förstå din ide?).
En mindmap gör det helt enkelt lättare för dig att avgränsa olika delar av ett problem och fokusera på ett i taget.
Så nästa gång du står inför ett problem, gör så här:
- Börja med att skapa en mind-map helt dedikerad till själva problemet. Ofta finns lösningen på problemet i själva problemformuleringen. För att få nya svar på ett problem måste vi först ställa nya frågor. Sätt helt enkelt ”Problem” i mitten på mind-mappen och skapa sedan så många grenar du kan med allt som har med problemet att göra. Försök bryta ner ditt problem i sina beståndsdelar. Kanske kommer du fram till att det du trodde var problemet inte alls är problemet.
- När du vridit och vänt på ditt problem är det dags att börja försöka hitta lösningar. Skapa en ny mind-map med det nya problemet i mitten. Brainstorma och skapa grenar för alla dina idéer till lösningar. Ta in bilder i mindmappen och testa att dra kopplingar mellan de olika grenarna för att få nya idéer till möjliga lösningar.
Har du någon gång använt mindmapping för att lösa ett problem? Hör av dig till oss och berätta!