Undrar du om Mindmapping är bra att använda i projekt?
Här är en sammanställning av några anledningar till att just köra mindmaps i projekt:
1. Du slipper hjärnstress
Studier visar att 50% av den mänskliga hjärnan är inriktad på visuell bearbetning. Mindmapping stödjer de kognitiva ansträngningarna i hjärnan genom visualisering av projekt. Uppgifter, resurser, intressenter, scheman och struktur kan visualiseras på ett sätt som passar hjärnan.
2. Det är lättare att förstå en mindmap
Forskningen har funnit att människor kan förstå och komma ihåg komplex information hela 95% bättre när den presenteras i text och bild tillsammans. Projektgrupper som tagit till sig målen visuellt och inte har ett ständigt behov av att påminna sig om målen är i en mycket bättre position att leverera framgångsrika projekt.
3. Visuella anvisningar har större genomslagskraft
Människor som följer visuella anvisningar presterar 3 gånger bättre i övningar än människor som enbart får textuella anvisningar. Det är ingen slump att IKEAs anvisningar är visuella och inte bara text.
4. Mindmaps heter till och med tankekartor på Svenska
Mindmapping är den fysiska manifestationen av något som kallas radiellt tänkande . Det visuella nätverket av idéer i en mindmap speglar den dendritiska karaktären av hjärnan. Det är en spegling av hur våra hjärnor faktiskt lagrar och bearbetar information via sammanhang. Detta faktum är mycket fördelaktigt för projekt med flera rörliga delar som inte alltid passar perfekt, men som är beroende av varann.
5. Mindmaps förbättrar minnet
I en tid av för mycket information och för lite kapacitet för att sortera ut det viktiga så är mindmapping en minnesnyckel. En studie av Farrand, Hussain och Hennessey (2002) fann att Mindmapping förbättrade långtidsminnet av information för läkarstuderande med 10%.
6. Mindmaps gör dig mer produktiv
Forskningen har funnit att projekt som visas i visuella mindmaps gör projektmedlemmar 17% mer produktiva. Projektmedlemmarna behöver inte heller anstränga sig lika hårt för att få saker gjorda eftersom de använder 20% mindre tanke-resurser. Detta betyder förbättrad produktivitet.
7. Mindmaps stärker samarbetsprocesser
Mindmaps som skapas under samarbete drar nytta av input från flera personer. Från Zampetakis et al (2007) : ”Eleverna föredrog att arbeta med mindmaps i team. Detta tillät dem att utveckla interaktionen, skapa samlad kunskap och arbeta med grupp-attityden. Flödet av kommunikation mellan gruppmedlemmarna bidrog också till den kreativa processen.”
8. Mindmaps skapar transparens i kommunikationen
En av de mest förödande sakerna i projekt är tvetydighet. Mindmapping hjälper till att främja en öppnare kommunikation genom att skapa klarhet och enkelhet för komplicerade processer, och visa hur olika behov och resurser hänger ihop och relaterar till varandra. Eftersom allt är lätt att överblicka, kan frågor bearbetas och åtgärdas i stället för att glömmas bort till sista sekund.
9. Mindmaps hjälper till att lösa problem
Tankekartor hjälper projektgrupper att tydliggöra mål och utforska relationer mellan idéer för att skapa lösningar på olika problem. Genom att låta hela teamet se utmaningar, val och potentiella risker i form av mindmaps får teamet en mer effektiv översikt som bjuder in till att hitta lösningar. Mindmaps gör det också lättare att integrera nya projektelement, organisera information mer logiskt, och att hjälpa team svara på oväntade förändringar på ett mer flexibelt sätt.
Är du redo att låta låta mindmapping bli en metod för visuell representation och kommunikation i ditt projekt?
Ladda ner och installera MindManager>