Även om många använder MindManager till mycket mer än ren mindmapping av tankar och information så finns det för nybörjaren några myter om vad mindmapping är och kan användas till. Vi försöker reda ut begreppen:
- Myt: Mindmapping tar tid att lära sig.
- Myt: Mindmapping kan endast användas för brainstorming.
- Myt: Mindmapping är inte ett seriöst affärsverktyg och det är inte värt att lägga ner tid för att lära sig.
- Myt: Mindmapping stämmer inte med hur man tänker om man inte är visuell.
- Myt: Mindmapping är endast för kreativa personer.
- Myt: Mindmaps är svåra att dela med andra eftersom alla inte förstår dem.
- Myt: All mindmappingprogramvara är dyr.
- Myt: Samarbete med hjälp av mindmapping-programvara är inte möjlig om inte alla team-medlemmar i har ett program på sin dator.
Mindmapping är omgivet av myter som gör det svårt för folk att till fullo förstå dess potential. Det är dags att granska dessa felaktiga föreställningar och ta reda på vad mindmapping kan göra för dig. Låt oss ta oss an myterna:
Myt nr 1: Det är för svårt att lära sig.
Många människor orkar inte ta sig an en mindmapping-programvara eftersom de upplever att det är alldeles för svårt att lära sig. Kommer du ihåg när du först lärde Microsoft Word? Du behövde inte en omfattande kurs för att lära dig hur man använder det. Du kunde antagligen öppna ett dokument och bara börja skriva.
Mindmapping-program fungerar på samma sätt: Du kan öppna en ny fil och börja lägga in uppgifter utan några förkunskaper alls. Naturligtvis krävs det lite mer arbete för att förstå de avancerade funktionerna i programmen och hur man använder dem, men i grunden känns mindmapping-program oftast mycket enkla och intuitiva. Mindmapping fungerar ju i princip som din hjärna.
Den typiska användaren av mindmappingprogram är troligtvis som du och många blir överväldigade av hur mycket han eller hon får gjort. Det är vanligt att man snart inte längre är så övertygad om att de traditionella programmen man använder (t.ex. Microsoft Office) är de bästa programmen att använda. Många som börjat använda mindmappingprogram säger till oss att de inte skulle vilja vara utan det.
Så istället för att det är svårt att lära sig, så är sanningen nog snarare att du inte orkar sätta av tid för att tjäna tid. Detta trots att undersökningar visar att många sparar 25%-30% av sin tid jämfört med deras nuvarande arbetssätt.
Myt nr 2: Mindmapping kan endast användas för brainstorming.
Denna uppfattning kommer från när brainstorming uppfanns av Tony Buzan på 60-talet. Då var behovet och effekten störst av det nya sättet att memorera fakta och visualisera idéer.
Först digitaliserades mindmappingen i programmet MindMan (som senare blev MindManager). När väl programmet MindMan började användas upptäkte användarna att man kunde göra så mycket mer med mindmappingprogram.
Symboler gjorde det enkelt att kategorisera informationen, Enkelheten att lägga in bilder gjorde mindmapparna mer användbara och tydliga, precis som Tony Buzan rekommenderade och förutsåg. Noteringsfält för långa textbeskrivningar som göms bakom en gren i mindmappen öppnade helt nya användningsområden liksom att bifoga och länka till filer. Länkar visade sig utmärkt både för att fånga information och för att snabbare hitta information.
Möjligheten att koppla projektinformation, aktiviteter och på så sätt visualisera projekt, både i mindmap-form och gantt-form gjorde mindmapping till ett etablerat projektverktyg.
Att sedan kunna exportera allt i mindmappen till Word, PowerPoint, Excel och MS-Project gjorde mindmappingprogrammet till en visuell front-end för att strukturera och organisera tänkandet runt många arbetsuppgifter.
Dessa funktioner har gjort att mindmappingprogramvara används inom i stort sett alla affärsområden i företag och organisationer.
Myt nr 3: Mindmapping är inte ett seriöst affärsverktyg och det är inte värt att lägga ner tid för att lära sig.
Undersökning på undersökning visar att det är precis tvärtom. Denna myt beror troligtvis på att mindmappar i sin ursprungliga form användes för att notera och ofta på ett lekfult och färgglatt sätt. Har man sett bilder på Tony Buzans första mindmaps så tycker man kanske att de inte hör hemma bland dagens layoutade PowerPoint-presentationer. Detta har gett upphov till att många äldre, etablerade företagsledare inte anammat tekniken och att den därmed inte fått den spridning den skulle kunna fått.
Med funktionerna beskrivna ovan är det lätt att se att mindmappingverktyg vuxit till ett seriöst affärsverktyg. I vår senaste undersökning uppgav deltagarna att de nått en 25%-ig ökning av produktiviteten, eller mer. Det motsvarar att få en extra dag i veckan!
Dessutom visade undersökningen att de flesta använder mindmappingverktyget till flera arbetsuppgifter. Man har det alltså inte bara till, t.ex. projekt utan även strategi, brainstorming, förbereda presentationer, möten och skriva rapporter.
Myt nr 4: Mindmapping stämmer inte med hur man tänker om man inte är visuell.
Du är faktiskt mer visuell än du tror. Man brukar säga att 70 procent av alla intryck är visuella. Så om du är människa är det visuella sättet att hantera information starkt. Att det finns whiteboards i alla konferensrum vittnar också om vårt behov att vara visuella. Sällan skriver vi information som full löptext på en whiteboard. Acceptera att du är visuell.
Ett av de största hindren för införandet av mindmapping programvara i näringslivet är tron att det finns två typer av människor: kreativa, visuellt orienterade individer som är bekväma med det icke-linjära formatet som mindmaps innebär, och linjära tänkare, som föredrar information som prydligt formatterad i dokument och som älskar prydliga rader och kolumner av kalkylblad. Det är inte lika accepterat bland de som arbetar med kalkylblad att använda mindmappingprogramvara. Sanningen är att det inte är vi som individer som är olika utan arbetsuppgifterna. De som jobbar med kalkylblad behöver mindmappingprogram minst lika mycket som de som är kreativa mindmappare också behöver kalkylblad.
Det enda sättet att lära dig om du kan dra nytta av mindmapping programvara i ditt arbete är att testa det.
Myt nr 5: Mindmapping är endast för kreativa personer.
Även om personer i kreativa yrken var tidiga med att anamma mindmapping så är de inte längre den största gruppen av användare av mindmappingprogram. Projektledare och affärsutvecklare av olika slag använder mindmappingprogram som en del av sitt dagliga arbete.
Myt nr 6: Mindmaps är svåra att dela med andra eftersom alla inte förstår dem.
Denna myt kommer antagligen från att mindmapping ofta innebär att man upptäcket helheten och ser nya möjliga förändringar. De som inte vill förändras blir då lätt skrämda av en stor mindmaps innehållsrika form.
Myten förutsätter också att informationen i en mindmap bara kan delas som just en mindmap. De flesta mindmappingprogram kan exportera innehållet som traditionella PowerPoint presentationer, Strkturerade Word-dokument, Projektfiler, Ren text, PDF-filer och bilder. Dessutom kan informationen filtreras så endast relevant information visas och en ovan person kan närma sig mindmappens information stegvis.
Myt nr 7: All mindmapping programvara är dyr
Många personer som använt mindmappingprogram hävdar att de inte skulle kunna tänka sig vara utan det, eftersom de då inte skulle klara göra det de gör idag! Detta i kombination med att de flesta sparar 25% av sin tid i rena effektivitetsvinster gör att mindmappingprogram relativt sett kan vara en av dina mest lönsamma investeringar i programvara.
Det finns dock billiga alternativ. Även om de inte alltid är lika bra kommer du märka att de ger stora fördelar att kunna mindmappa på dator. När du kan mer och vant dig vid arbetssättet kan du leta efter mindmappingprogram med just de specialfunktioner du är på jakt efter.
Om du behöver göra projektledning, presentationer eller integration med Sharepoint, Excel och andra företagsresurser så innebär det ofta att det är bättre att satsa på de avancerade och lite dyrare programmen.
Myt nr 8: Samarbete med hjälp av mindmapping-programvara är inte möjlig om inte alla team-medlemmar i har ett program på sin dator.
Denna myt var sann i många år men är det inte längre.
Många utvecklare har skapat molntjänster som möjliggör samarbete med andra direkt i mindmappen. Många program fungerar också fint med dropbox och andra liknande tjänster för att dela filer. Vissa program har dessutom special stöd för t.ex. SharePoint och Outlookvilket gör det möjligt att jobba med andra utan att lämna sitt mindmappingprogram.
Beredd att testa? Ladda ner en testversion nu direkt>
Finns det fler myter du hört om mindmapping som du vill vi skall ta död på? Dela gärna med dig.
artikel fritt inspirerad av material från Chuck Frey